Siem van der Ploeg, Lid van Verdienste

Siem van der Ploeg, is al van het begin af aan een vrijwilliger met tomeloze inzet en een groot hart voor het museum. “Hij was er altijd voor ons: als graver, als kruier, als gids, als restaurateur, als planter van helmgras en terreinbeheerder” aldus Van der Niet. De hard werkende en betrokken vrijwilliger was een vast gezicht op de zaterdag tijdens het klussen. Hij nam enorm veel initiatief tijdens het uitgraven en opbouwen van het museum, waarbij hij vaak als laatste pauze nam.

Harde werker
Als vrijwilliger voor het museum is Siem van der Ploeg een hard werkende en betrokken medewerker. Niet wachten op de kruiwagens maar gewoon zelf gaan scheppen, muurtjes slopen, het bijhouden van het terrein om de bunkers, het herstellen van prikkeldraad en van schelpenpad, het verwijderen van afval, activiteiten als gids, het is maar een beknopte samenvatting van Siems verdiensten voor het museum.

Siems´ start als vrijwilliger
Vrijwilliger en bestuurslid Jeroen van der Zalm: “Siem zat als bezoeker in een van mijn eerste rondleidingen. Plots merkte hij op dat zijn naam op de muur stond. Ik zei een beetje bijdehand: ‘oh, bent u er zo’n een die er hier zo’n zootje van gemaakt heeft. Dan mag je wel komen helpen met opruimen van het zootje.’ ‘Ja ik ben er volgende week’, antwoordde Siem, waarop ik zei: ‘dat heb ik er al meer horen zeggen, eerst zien dan geloven’. Siem: ik zal er zijn.’ En zo geschiedde.”

Jongensjaren
Al als kind wilde Siem van der Ploeg de geheimen van het bunkercomplex ontrafelen. “Ik schoof het puin in de gangen aan de zijkant zodat je goed door het midden van de gang kon lopen.” Ook werden in zijn jeugd de toegangen tot het gangenstelsel vaak dichtgemetseld. “Mijn vrienden en ik zorgden snel voor een klein gat om naar binnen te kunnen. Toen we dan een week later terugkwamen bleek het restant van de muur door anderen ook gesloopt te zijn.” Lid van Verdienste sinds 15 mei 2021.

Facebook Comments